Salmonella sanering og fokus på smittebeskyttelse

Salmonella sanering og fokus på smittebeskyttelse - SEGES Projektsitet

Formålet er at udrydde Salmonella Dublin i danske kvægbesætninger. Dette gøres ved at styrke og optimere saneringsprocessen i smittede besætninger samt hindre spredning til ikke-smittede besætninger.

Aktivitet 1. Intensiveret saneringsforløb for Salmonella: Der gennemføres målrettede saneringsforløb for salmonella i nysmittede og gensmittede besætninger under vejledning af en gruppe rådgivende dyrlæger med ekspertviden om Salmonella Dublin sanering. Forløbene bygger på gentagne besætningsbesøg og opfølgning i smittede besætninger, vurdering og løbende justering af saneringsplaner, øget fokus på smittebeskyttelse (bl.a. ved brug af redskabet Biosecure) og øget indsats i områder, hvor mange besætninger er smittet.

Aktivitet 2. Fokus på smittebeskyttelse og smittespredning: Der sættes fokus på en række centrale udfordringer mht. smittebeskyttelse som kan relateres direkte til Salmonella Dublin: Risikovurdering for biogasanlæg og gylle i forhold til Salmonella Dublin, formidling om Salmonella og smittebeskyttelse på landbrugsskoler, opgradering af rådgivere og servicepersonale med viden om Salmonella Dublin og smittebeskyttelse, afprøvning af et beslutningsstøtteværktøj ved indkøb af dyr, og supplerende diagnostik som saneringsværktøj.

Effekten vil være implementering af (mere) effektive saneringsforløb i besætninger med Salmonella Dublin smitte og dermed en markant reduktion i antallet af nysmittede og gensmittede besætninger. I besætninger med dårlig smittebeskyttelse kan sanering for Salmonella give en besparelse på op til 2.500 kr. pr. ko pr. år. Det forventes at i mindst 75 % af de medvirkende besætninger vil væsentlige smitteveje være brudt.

I et nyt rådgivningstilbud stiller Seges sine dyrlæger til rådighed for mælke- og kalveproducenter, som kæmper med salmonella.
Overskuelighed genstarter bedriftens salmonellasanering
En beskrivelse der uddyber hvordan landmændene er er opdelt i de forskellige kategorier og hvad der kendetegner dem
Notat vedr beskrivelse af besætningsforløb
Hvordan hjælper vi bedst de kvæglandmænd, som er kørt fast i deres salmonellasanering? I SEGES’ rådgivningstilbud prøver vi at gå helt under huden på dem og lytte fremfor at tale.
Værktøjerne er udviklet til at styre opfølgning til tiden og til analyse og præsentation af analyse grafisk for landmanden
Aulum den 27. februar 2020
Lemvig den 20. februar 2020
71 besætninger med salmonellasmitte har allerede gjort det: Taget imod en hjælpende hånd fra Seges til sanering. Hjælpen er efterspurgt – så skynd dig at slå til.
Rådgivningsforløb med tæt opfølgning skal vende udviklingen mod et salmonellafrit kvægbrug, som på det seneste er gået i den forkerte retning.
Spørgeramme til landmænd i tredje kategori
Spørgeramme til landmænd i anden kategori
Spørgeramme til landmænd i første kategori
Spørgeramme til besætningsbesøg - for at give et indblik i de socialpsykologiske faktorer der har indvirkning på barriere for salmonella både hos besætningsejer og besætningsdyrlæge
PCR-test er afprøvet i 8 besætninger, der er i Salmonella status 2. Formålet var at afprøve, om PCR-prøverne kunne bruges som et værktøj i saneringen for Salmonella. Fokus har været på kælvningsboks.
Opgave i en kvægstald? Undgå at tage smitte med ind
Ekstern smittebeskyttelse
Intern smittebeskyttelse
Guide til brug af diagnostisk test i bekæmpelsen af Salmonella Dublin i kvægbesætninger
Her får du anbefalinger til, hvordan kalveopstaldningen bør se ud for at opnå bedst sundhed og smitte-beskyttelse – uanset, om du har en ny eller gammel stald.
Salmonella Power Bi værktøjet (beta-version)
Kategoriseringen er foretaget efter en beregning af risikoen for at blive smittet afhængigt af en række faktorer
Samonella og brug af råvaer, statistikrapport
Teoretisk materiale som ligger bag den kommende undervisning på landbrugsskolerne. Undervisningen foregår først i 2022

© 2021 - SEGES Projektsitet